A House in the Woods

A House in the Woods was selected for the 2013 High Honors Design Award by AIA Westchester Hudson Valley.  The project is a single-family home located on a densely forested 8.5 acre lot at the base of the Shawangunk Mountains.  The 4800 SQFT residence is the result of the studied relationship between two opposing geometries – a long sculptural wall clad in Cor-Ten weathering steel and a mass of stratified bluestone that appears to have emerged from the boulder-strewn earth.  Locally-sourced materials and strategic siting stitch the house into the natural world while contributing to its sustainability for the modern one.

 

The design for A House in the Woods was grounded in the owner’s desire to build an artful home that responded to her values of order, beauty, and environmental stewardship. The structure’s uncomplicated geometry is enriched by the boldness of its materials, resulting in a balanced composition that is both sensuous and refined. The house is a personal refuge that takes its design cues from the colors and textures of the natural landscape.

 

The site boundary is defined by a series of Norway spruces, the singular element guiding visitors to the secluded entrance. The curved Cor-Ten wall is heroic, yet pragmatically justified as it carves a modest entry court that amplifies the sound of the stream running parallel to the house. The wall also operates as a spine that organizes the interior spaces into a series of cinematic portals to the landscape. The character of the minimalist interior is profoundly impacted by the changes of the wooded site from season to season.

 

The high performance thermal envelope consists of 14 inch thick Structural Insulated Panels and quadruple-pane windows constructed with FSC-certified wood. The house employs a direct-exchange geothermal heating system, energy recovery ventilator (ERV), rainwater harvesting system, and many other sustainable building technologies.  With a HERS Index of 44, A House in the Woods is over 55% more energy efficient than a typical new home. The project was certified LEED-Silver in February 2013.

 

 

William Reue Architecture - Firm Profile

William Reue Architecture is an award-winning design firm recognized for its innovative residential, commercial, and institutional projects.  The firm’s portfolio of work includes the renovations of brownstones and townhouses, apartments, commercial spaces, and landmark buildings in New York City as well as new construction residential and commercial projects in the surrounding area.  In 2013, the AIA Westchester Hudson Valley selected the firm’s project, A House In The Woods, to receive the chapter’s top design prize of the year, the High Honors Design Award.

 

Each project begins with a thoughtful assessment of expectation and possibility.  Our design process is highly tailored to the specific needs of each project, and an open exchange of ideas is maintained throughout design and construction.  Innovative problem solving supports invention and it is driven by our ethic to marry the aspirations of the clients with the particularities of their projects.

 

We believe that good design is the result of rigorous analysis tempered by imaginative thinking.  Our work is classic, never trendy, and always firmly grounded in its time, place and circumstance.  Resources are used responsibly, and every effort is made to integrate sustainable building practices into each project.  Our goal is always to negotiate the sensitive relationship between creativity0 and pragmatism in order to achieve architecture of enduring value.

 

 

 

 

William Reue, Principal

William Reue Architect LLC

1123 Broadway Suite 509  NYC  10010

www.wreue.com

 

TEL: 212.727.1039

FAX: 212.727.2207

CEL: 917.992.8229

 

 

 

 

